Thursday, March 30, 2017

Walimah Hasanah & Zulhilmi

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

First thing first,,
Tahniah Hasanah dan pasangan, Zulhilmi
Sah menjadi suami isteri 25 Mac 2017 dengan sekali lafaz
Barakallahu lakuma wa jama'a bainakuma fi khair


Ini Hasanah Mahzan, our classmate. Cantekk kann hikss

Pengantin dan classmates 131iotechies

Pengantin dan Parents :)

So, we hijacked the pelamin sementara pengantin tengah makan
Amek berkat katanya hikss




Then, gambar kat pelamin, tapi takde bros (sorry)

Lentok doh pale Hasanah haha

Zauj Hasanah ni pemalu orangnya
Mujurla Hasanah jenis selamba

Then we went makan keropok lekor kat rumah Salma
Sedap ya ampunnnnn and air buah campuran & fresh orange oishii hehe
My first time here tho ehe
Lepas tu buat drama lol


Sesi makan

Dengan parents Salma (muka I masih control malu kejadian memalukan haihh)

Then saw this kat blog Salma haha, stalked me and siap screenshot hahaha
Pembetulan: yang jatuh tu mangkuk and yg saya nak selamatkan tu ialah gelas kaca huhuuu
Alhamdulillah takde yang pecah fiuhhh tapi maluuuu sobss
Kisah nak tertumpahkan air dari gelas tu pon memalukan sobss
Blur sangat aku ni sampai bro pon duk usik sobss huuu maluuu

Next stop, Pantai Batu Buruk
Subhanallah, cantekkkk sangat pantai ni
Tapi sedeh takleh mandi celup kaki pon sebab air tengah pasang takut basah





Kami meneruskan perjalanan lagi sampai Kemaman
Berhenti solat kat Masjid Geliga
Bro dapat makan free
Haha sister malu pi la kedai makan
Lepas tu bro sambung ngeteh
Kata mama perut black hole blake hahaha

Safely arrived at 12am alhamdulillah
Keluar 7.30 singgah Paklah dulu, sampai 12 malam not bad laa hahah

Alhamdulillah 'ala kulli hal
Selesai lagi sorang
Next berjujuk doh orang beratur
Mohon inform awal
Nak book tarikh and tiket lol heheh
Memana yang convenient utk pergi inshaAllah akan cuba hadirkan diri :)
Memana yang sedang berusaha ke arah itu, selamat maju jaya ya
Memana yg single seperti saya jangan sedeh kayhh, jodoh anda ada cumanya mungkin dia tersilap alamat sedang mencari awak lagi so doa la semoga dia jumpa jalan hikhok

P/s: Esok ada presentation kena baca Law tapi taksentuh lagi kbai


Spontaneous

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

More like On the Spot Planning Leads to On the Spot Action
Haha
Did this last time
Were amazing hahaha
I enjoy "enjoying your present moment"
Oh yeah.

That first:
Out for lunch with Inani & Liza
Then, Inani saw a post saying that that day was the last day for Pameran Buku Popular at Zenith
So, she was like "Jom pergi"
Oh yeah, letssssssss

Dengan selekehnya well who cares haha

And kekonon taknak sambar apa apa
I was like, nak beli pen je
Sekali,,
A coloring book with 6 color pencils & 6 color crayons with additional daily promotion RM12 36 color pencils. 36!
Usually it'll cost RM 21.90!
Wahahaha sambarrrr


Emm,,,actually this book was meant for parents with children
But emmm I'm not married yet so I've no kids
So, I just ignore "Me & My Little One" hahaha
At least this is one of my way to distress ehehehehe


Then the next time:
"Nak makan mana dinner?"
"Nak dinner tapi taknak keluar duit"
"Hmm saya tahu tempat mana boleh dinner takyah keluar duit"
Spontaneously I looked up at Nad and said "Jom makan kat rumah Nad"
Jommm hiksss

Soooo,,,there we went
Takmalu betul kan hahaha

Kutip sayur fresh dari kebun

Depan sekali ni tuan umah hehe 

Tapi tuan rumah da ajak jugak kita turutkan saja :P

Kutip sayur kat kebun Nad
Tengok Law of the Jungle kat Smart TV umah Nad
Mama Nad masak Asam Pedas Ikan Tongkol dengan sayur bendi kegemaranku dengan bauan daun kesum wahhhh feels like home
Actually takbaik lagi sakit perut tapi boleh tahan menambah makan hikhik
Shai ni rindu masakan rumah je ni
Hikhik ye kott
Sikit lagi mama sikit lagi nanti Lana balik tolong ngemas umah tolong masak eh

Jumpa kembar anak sedara Nad first time
4 orang dah anak sedara dia

Alhamdulillah 'ala kulli hal
Alhamdulillah
Taktahu nak cakap apa lagi dah
Semoga Allah memberkati semuanya ;)

P/s:
Sometimes benda yang plan on the spot, buat on the spot la menjadi kan..yg plan lelama payah nau nak kasi jadi haha

Tuesday, March 21, 2017

TERIMA KASIH KAKAK :)

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum


Been wanting to post this since ages hahahaha
Mujurla AlQalamiy nak buat Zine
Akhirnya tertulis juga muehehehe

So, here it is,,,


Aku pernah berjanji dengan diriku yang aku takkan menyusahkan orang lain.
Sekurang kurangnya jika tak mampu membantu.
Dan aku juga pernah berjanji yang aku tak akan putus asa.
Sungguh besar murka Allah nauzubillah.

“…dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir” (Yusuf:12)

Tapi malam itu semuanya berubah.
Mula mula datang rasa putus asa, aku menangis sungguh sungguh
Sebab takmahunya aku menyusahkan orang lain
Dah lama tak menangis macam tu
Aku malu nak menyusahkan orang lain
Boleh sampai satu tahap yang aku takboleh nak angkat muka pon

Jadi malam itu, Allah menguji dengan dua benda ini
Putus asa dan ketidakmahuan untuk menyusahkan orang

“Jap kitorang bincang”
Kencang darah aku baca mesej ni
Bersama deras air mata
Kerna aku tahu hujung perbincangan itu
“Shai siap siap. Kitorang dah otw”
Makin teruk aku menangis

Apa semua ni?
Kenapa gigih sangat?
Terharu teruk.
Dahla tempat program tu jauh. Malam pulak tu.

Entah kenapa malam tu jujurnya air mata.
Mata merah bengkak. Takboleh jadi kena cover nih.

Masuk kereta, aku cuba bertahan senyum dan buat biasa saja
“Akak tahu, saya ingat takjadi dah nak datang. Saya nak pass kat orang lain dah kerja saya nih”
“Ehh mana boleh. Kita takcukup orang shai”
Dan waktu tu aku tahu yang setiap orang sangat penting peranannya walaupon cuma JK kecil.
Dan waktu tu aku cakap dengan diri aku, Lyana kau kena buat elok elok. Kena usaha buat yang terbaik. Jangan menyia nyiakan usaha dorang ambik kau memalam buta jejauh macam nih.

Terharu teruk. Ulang sekali lagi.
Menangis teruk. Sangat buruk.
Tapi kakak, kamu telah mencetuskan sesuatu dalam diri ini
Semangat untuk terus berusaha dan terus bangun walau jatuh berkali kali.
Tahu juga kakak, selepas kejadian malam itu, ana berjanji dengan diri ana untuk terus berusaha untuk tsabat dalam jalan ini.
Banyaknya pahala akak J

Terima kasih atas susah payah
Terima kasih juga atas senyuman manis menyambut ana walaupun akak penat
Terima kasih kerana menanam tsabat dalam diri ana
Terima kasih mengajar ana erti tadhiyyah

Semoga berjiran di sorga inshaAllah J


Sunday, March 19, 2017

Some People Are Jerks

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

So I started this topic with bad word hmmm
Can't find any better word to describe tho

Kenapa selalu kaitkan perangai buruk seseorang dengan keturunan dia? Atau bangsa? Kadang kadang dengan agama dia? Kat mana dia sekolah?
Perlu ke?
Generalizing people like that
Why must one bad guy/lady did bad thing, and associated him/her with, for example his/her race? His/her gender? Or any group he/she is in.
I think this is sick.

And people should stop doing this.
I mean, for the bad deed that a guy/ lady did, it was his/her fault.
And they'll accounted for that.
Please stop saying "Guys/ Ladies are always like that" or "He/ She must be Asian" or something similar.
It just, I hate this generalizing thingy.
It wasn't fair.
It is BAD ya know.

Selalu kalau something happen, ni mesti ****.
Even it is true, but why must say that?
It's like judging everyone is the same.
Discouraging people.

Situations:

1. A guy helped an old woman crossing the street. So that guy is nice. And people will say " Wow, such a nice guy."
2. A guy snatched handbag from an old woman. So he is bad. And here people will say "Guys are douchebag"

So what happen to the 1st guy? He is nice. But because of the 2nd situation, people generalize all guys are bad. That's unfair.

I know life is not always nice and beautiful and fair.
So I saw a video on how a teacher purposely wrote wrong answer for 1st question and wrote right answers for the next questions. But his students laughed at him for his 1st mistake and couldn't 'see' his others right answers. 
And the teachers said that is life out there.
I don't know. Some people judge too early. I did too sometimes.But suddenly I feel unfair and bad myself.

Stop generalizing people. 
Stop being racist or sexist.
Just stop.

Dalam surah Al-Fussilat ayat 46, Allah berfirman mafhumnya,

"Barangsiapa mengerjakan kebajikan maka pahalanya untuk dirinya sendiri dan barang siapa berbuat jahat, maka dosanya menjadi tanggungannya sendiri. Dan Tuhanmu sama sekali tidak akan menzalimi hamba-hambaNya"



Some people are jerks. 
Yes it is.
But not all are jerks.

Macam pepatah Melayu,

"Kerana nila setitik rosak susu sebelanga"

In other way around, please try to do and be good.
It's like doing favor to any groups that associated to you.
Be your religion, gender or race. 

Also, educate and try yourself (and myself of course) not to generalize people.
Just imagine people doing that to you when you did wrong.
The most heartbroken is that when people say "Looks at his/ her parents. No wonder." 
This! This is really hurts ya know.
If you cant be good yourself, just think about other people that might be associated with you.

You know what I mean~

P/s: Sorry for the campurization. Ehe. Got emotional this lately. 


Wednesday, March 15, 2017

Since Last Post

Bismillahirrahmanirrahim,,
Assalamualaikum,,

So what did I wrote for my previous post?
No, I don't remember.
Hardly to.

Being occupied with this lab stuffy things
Hardly find time to happily writing in here

Rotten in lab since.
Yeah, until now.
I'm rotting. Hahahahaha

Ok tukar bahasa.

Aku,,,bolehla start keje lab awal.
Bulan Jan hujung hujung.
Itupon sebab cakap kat Dr nak guna apa saja yg ada kat lab sementara tunggu barang order sampai.
Pishanggg tau tunggu sebabnya da penasaran takut gelabah nervous semua ,,risau taksempat siap sampai sequencing huuuu,,
Sekarang da mid Mac. (WHUTTT???)
hukkk huuukkk

That's why I told ya I'm still rotting hahahahaha

Tapi mereput mereput pon, sempat je jejalan dengan family hahaha
Acah acah melepaskan stress
Lepas la
Tapi balik UIA stress smula hukkkhukk

Hari tu, kena repeat balik dari awal sebab tukar temperature.
Sedih tapi sebab nak dapat reliable result aku teguhkan juga

Banyak la hikmah belajar huuu
Dia yg bila apa yg di-plan tu takdapat dilaksanakan hari tu, aku sedih
Tapi Allah tahu kenapa dia tak berjayakna aku buat tu hari tu haha
Haa takpelah,,,

Alhamdulillah sekarang progressing la
Tapi banyak jugak try and error
Tahu bazir consumables, chemicals semua tu
Tapi nak buat cane kan? Belajar memang camni ehehe

Doakan saya sempat siapkan ya
Writing pon masih kelaut lagi huuu

P/s: Titipkan juga doa pada Ani and Che Ta yg terlibat kemalangan smalam, Semoga Allah memberi ganjaran atas kesabaran mereka,,,

Thursday, January 19, 2017

Just

Bismillahirrahmanirrahim,,
Assalammualaikum,,

Dan aku rasa dah cukup masa duduk sini
Nak mula buat FYP
Nak sangat
Tapi barang taksampai lagi
Extremely sad
Tahu out of my control
Tapi nak kena balik jugak Sabtu nih
Hari tu lupa amek remaining chemicals *sigh hmmm

So much frustrating things happen lately,,
Tapi begitu masih kena terima dengan hati terbuka dan lapang
Merasakan bukan aku yang boleh pegang situasi
Cuma memerlukan masa
Menghadam

Tapi pada akhirnya siapa saja yang faham?

Wednesday, January 11, 2017

Sometimes happiness is,,,

Bismillahirrahmanirrahim,,
Assalamualaikum,,

Alhamdulillah 'alaa kulli ni'mah
Dah 2017 :)
Dah lepas birthday pon
Da officially 24 hoho

Drama-date night + Birthday celebration with Salma XD <3

Ohh,,hari tu tengah fasa busy untuk ke hujung sem
Setiap hari telah di-fully book ecece acah acah peymess hoho

Sekarang dah habis exam pon
Dan masih tak balik rumah lagi hiuuuu
Ok esok nak balik dah hehe XD


Rasa jugak takpe kott takbalik, nanti da susah da nak datang UIA huuu

And saje nak share happiness is when,,

Penuhhh,, hari hari fuhh

Slowly satu-satu dipadam hehe

Haa hilang da semua sebelah tu

Tiba tiba, ada benda baru datang huu,,tulah manusia mampu merancang je

Tu diaaaa yayy lagi 3 hari je full

Tetiba jugak nak kena print notes exam haha nampakla di situ belajar untuk exam kah3

Lepas tu da keluarkan dari list tarikh hukhuk

Papppp semua hilang haha,,,tu sebab dua hari penat gila,,seharian huhuuu

This is also happiness ya know
To see my to do list is shrinking day by day
Noticing me that, you'd been there Lyana
Fuhh survive Year 4 Sem 1

Next, Year 4 Sem 2

How full or empty my whiteboard will be :3
 *Anticipating*

P/s:
Azam 2017:

1. Grad dengan bergaya inshaAllah
2. Sambung belajar (master)

Yg lelain tu, if nak datang tafaddhal je ehe, *tutup muka*

Semoga Allah merahmati dan mengiringi setiap perjalananku :)