Tuesday, March 21, 2017

TERIMA KASIH KAKAK :)

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum


Been wanting to post this since ages hahahaha
Mujurla AlQalamiy nak buat Zine
Akhirnya tertulis juga muehehehe

So, here it is,,,


Aku pernah berjanji dengan diriku yang aku takkan menyusahkan orang lain.
Sekurang kurangnya jika tak mampu membantu.
Dan aku juga pernah berjanji yang aku tak akan putus asa.
Sungguh besar murka Allah nauzubillah.

“…dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir” (Yusuf:12)

Tapi malam itu semuanya berubah.
Mula mula datang rasa putus asa, aku menangis sungguh sungguh
Sebab takmahunya aku menyusahkan orang lain
Dah lama tak menangis macam tu
Aku malu nak menyusahkan orang lain
Boleh sampai satu tahap yang aku takboleh nak angkat muka pon

Jadi malam itu, Allah menguji dengan dua benda ini
Putus asa dan ketidakmahuan untuk menyusahkan orang

“Jap kitorang bincang”
Kencang darah aku baca mesej ni
Bersama deras air mata
Kerna aku tahu hujung perbincangan itu
“Shai siap siap. Kitorang dah otw”
Makin teruk aku menangis

Apa semua ni?
Kenapa gigih sangat?
Terharu teruk.
Dahla tempat program tu jauh. Malam pulak tu.

Entah kenapa malam tu jujurnya air mata.
Mata merah bengkak. Takboleh jadi kena cover nih.

Masuk kereta, aku cuba bertahan senyum dan buat biasa saja
“Akak tahu, saya ingat takjadi dah nak datang. Saya nak pass kat orang lain dah kerja saya nih”
“Ehh mana boleh. Kita takcukup orang shai”
Dan waktu tu aku tahu yang setiap orang sangat penting peranannya walaupon cuma JK kecil.
Dan waktu tu aku cakap dengan diri aku, Lyana kau kena buat elok elok. Kena usaha buat yang terbaik. Jangan menyia nyiakan usaha dorang ambik kau memalam buta jejauh macam nih.

Terharu teruk. Ulang sekali lagi.
Menangis teruk. Sangat buruk.
Tapi kakak, kamu telah mencetuskan sesuatu dalam diri ini
Semangat untuk terus berusaha dan terus bangun walau jatuh berkali kali.
Tahu juga kakak, selepas kejadian malam itu, ana berjanji dengan diri ana untuk terus berusaha untuk tsabat dalam jalan ini.
Banyaknya pahala akak J

Terima kasih atas susah payah
Terima kasih juga atas senyuman manis menyambut ana walaupun akak penat
Terima kasih kerana menanam tsabat dalam diri ana
Terima kasih mengajar ana erti tadhiyyah

Semoga berjiran di sorga inshaAllah J


Sunday, March 19, 2017

Some People Are Jerks

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum

So I started this topic with bad word hmmm
Can't find any better word to describe tho

Kenapa selalu kaitkan perangai buruk seseorang dengan keturunan dia? Atau bangsa? Kadang kadang dengan agama dia? Kat mana dia sekolah?
Perlu ke?
Generalizing people like that
Why must one bad guy/lady did bad thing, and associated him/her with, for example his/her race? His/her gender? Or any group he/she is in.
I think this is sick.

And people should stop doing this.
I mean, for the bad deed that a guy/ lady did, it was his/her fault.
And they'll accounted for that.
Please stop saying "Guys/ Ladies are always like that" or "He/ She must be Asian" or something similar.
It just, I hate this generalizing thingy.
It wasn't fair.
It is BAD ya know.

Selalu kalau something happen, ni mesti ****.
Even it is true, but why must say that?
It's like judging everyone is the same.
Discouraging people.

Situations:

1. A guy helped an old woman crossing the street. So that guy is nice. And people will say " Wow, such a nice guy."
2. A guy snatched handbag from an old woman. So he is bad. And here people will say "Guys are douchebag"

So what happen to the 1st guy? He is nice. But because of the 2nd situation, people generalize all guys are bad. That's unfair.

I know life is not always nice and beautiful and fair.
So I saw a video on how a teacher purposely wrote wrong answer for 1st question and wrote right answers for the next questions. But his students laughed at him for his 1st mistake and couldn't 'see' his others right answers. 
And the teachers said that is life out there.
I don't know. Some people judge too early. I did too sometimes.But suddenly I feel unfair and bad myself.

Stop generalizing people. 
Stop being racist or sexist.
Just stop.

Dalam surah Al-Fussilat ayat 46, Allah berfirman mafhumnya,

"Barangsiapa mengerjakan kebajikan maka pahalanya untuk dirinya sendiri dan barang siapa berbuat jahat, maka dosanya menjadi tanggungannya sendiri. Dan Tuhanmu sama sekali tidak akan menzalimi hamba-hambaNya"



Some people are jerks. 
Yes it is.
But not all are jerks.

Macam pepatah Melayu,

"Kerana nila setitik rosak susu sebelanga"

In other way around, please try to do and be good.
It's like doing favor to any groups that associated to you.
Be your religion, gender or race. 

Also, educate and try yourself (and myself of course) not to generalize people.
Just imagine people doing that to you when you did wrong.
The most heartbroken is that when people say "Looks at his/ her parents. No wonder." 
This! This is really hurts ya know.
If you cant be good yourself, just think about other people that might be associated with you.

You know what I mean~

P/s: Sorry for the campurization. Ehe. Got emotional this lately. 


Wednesday, March 15, 2017

Since Last Post

Bismillahirrahmanirrahim,,
Assalamualaikum,,

So what did I wrote for my previous post?
No, I don't remember.
Hardly to.

Being occupied with this lab stuffy things
Hardly find time to happily writing in here

Rotten in lab since.
Yeah, until now.
I'm rotting. Hahahahaha

Ok tukar bahasa.

Aku,,,bolehla start keje lab awal.
Bulan Jan hujung hujung.
Itupon sebab cakap kat Dr nak guna apa saja yg ada kat lab sementara tunggu barang order sampai.
Pishanggg tau tunggu sebabnya da penasaran takut gelabah nervous semua ,,risau taksempat siap sampai sequencing huuuu,,
Sekarang da mid Mac. (WHUTTT???)
hukkk huuukkk

That's why I told ya I'm still rotting hahahahaha

Tapi mereput mereput pon, sempat je jejalan dengan family hahaha
Acah acah melepaskan stress
Lepas la
Tapi balik UIA stress smula hukkkhukk

Hari tu, kena repeat balik dari awal sebab tukar temperature.
Sedih tapi sebab nak dapat reliable result aku teguhkan juga

Banyak la hikmah belajar huuu
Dia yg bila apa yg di-plan tu takdapat dilaksanakan hari tu, aku sedih
Tapi Allah tahu kenapa dia tak berjayakna aku buat tu hari tu haha
Haa takpelah,,,

Alhamdulillah sekarang progressing la
Tapi banyak jugak try and error
Tahu bazir consumables, chemicals semua tu
Tapi nak buat cane kan? Belajar memang camni ehehe

Doakan saya sempat siapkan ya
Writing pon masih kelaut lagi huuu

P/s: Titipkan juga doa pada Ani and Che Ta yg terlibat kemalangan smalam, Semoga Allah memberi ganjaran atas kesabaran mereka,,,

Thursday, January 19, 2017

Just

Bismillahirrahmanirrahim,,
Assalammualaikum,,

Dan aku rasa dah cukup masa duduk sini
Nak mula buat FYP
Nak sangat
Tapi barang taksampai lagi
Extremely sad
Tahu out of my control
Tapi nak kena balik jugak Sabtu nih
Hari tu lupa amek remaining chemicals *sigh hmmm

So much frustrating things happen lately,,
Tapi begitu masih kena terima dengan hati terbuka dan lapang
Merasakan bukan aku yang boleh pegang situasi
Cuma memerlukan masa
Menghadam

Tapi pada akhirnya siapa saja yang faham?

Wednesday, January 11, 2017

Sometimes happiness is,,,

Bismillahirrahmanirrahim,,
Assalamualaikum,,

Alhamdulillah 'alaa kulli ni'mah
Dah 2017 :)
Dah lepas birthday pon
Da officially 24 hoho

Drama-date night + Birthday celebration with Salma XD <3

Ohh,,hari tu tengah fasa busy untuk ke hujung sem
Setiap hari telah di-fully book ecece acah acah peymess hoho

Sekarang dah habis exam pon
Dan masih tak balik rumah lagi hiuuuu
Ok esok nak balik dah hehe XD


Rasa jugak takpe kott takbalik, nanti da susah da nak datang UIA huuu

And saje nak share happiness is when,,

Penuhhh,, hari hari fuhh

Slowly satu-satu dipadam hehe

Haa hilang da semua sebelah tu

Tiba tiba, ada benda baru datang huu,,tulah manusia mampu merancang je

Tu diaaaa yayy lagi 3 hari je full

Tetiba jugak nak kena print notes exam haha nampakla di situ belajar untuk exam kah3

Lepas tu da keluarkan dari list tarikh hukhuk

Papppp semua hilang haha,,,tu sebab dua hari penat gila,,seharian huhuuu

This is also happiness ya know
To see my to do list is shrinking day by day
Noticing me that, you'd been there Lyana
Fuhh survive Year 4 Sem 1

Next, Year 4 Sem 2

How full or empty my whiteboard will be :3
 *Anticipating*

P/s:
Azam 2017:

1. Grad dengan bergaya inshaAllah
2. Sambung belajar (master)

Yg lelain tu, if nak datang tafaddhal je ehe, *tutup muka*

Semoga Allah merahmati dan mengiringi setiap perjalananku :)

Sunday, December 25, 2016

At the end of semester


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum,,



You know, we love to collect memories
And tried our best to make it as happy as possible
Try to accept things
Setting the mood to say “Goodbye” or maybe “Till we meet again, yo!”
The mood is getting sadder
“Hey, I wanna spend more time chit chatting with you”
“Yeah, please do so. I would love to”
This,,this,,this,,finally it is going to happened
Not that sure whether I’m ready or not T_T


That Biotech BBQ night,,,

 
With all Biotech families :)

With Dr Mar, her children and Inani :3

Tak sah kalau tak bersuafoto bersama hikhokk

Kitorang introvert tegar hahahaha

Always take this picture of 4 of us muehehe XD

131OTECHies ^_^

Some of the flowers of 131OTECHies


That day when we created our own company,,








Bunch of happiness sent from heaven for me

Alhamdulillah 'alaa kulli ni'mah


To make me realize that how much Allah loves me by lending me these awesome people to accompany my life
Other than family, these are those people
Always there to make me smile
To make me happy
To cheers me up
Well, although sometimes annoyed me much haha

Last night we had Solat Hajat
And there was a game “1st Impression
Ok yeah, most of the impressions for me are

 Lembut
Shy
Ayu

But there’s one that made me laugh hahahahaha

 Pelik, mata besar

Haha…and there was a big eyes drewn beside haha
Ok I admitted that it was funny

Then I told my roommates about that, she laughed and added “but cute ^_^”
Haha,,,Tasneem always that positive ya know…

Had also conversation with Nurul
She told me she is setting the mood to say farewell so that she’ll not be that sad when that ‘Time’ comes
She is ready though

No matter how hard and how unwanted I am to this farewell, it still going to happened
It just time

And what will you guys be if we meet in next 6 years?




P/S:
Mumbling musim hujan and sebelum nak sambung revision hihuu
Di dalam kesesakan WiFi Mahallah leulzzz zzzzzzzzz

Sunday, December 11, 2016

AGD SCIENCES

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum,,



Banyak kali fikir nak datang atau tak
Fikir ke cukup duit ke tak
Makanan best ke tak
Apa yang seronok?

Then,
Yang buat aku pergi ialah sebab kenangan
#MisiMengumpulMemori
hewhew

Fikir nak pakai baju apa 
Tema: Tradisional Melayu

Haaa baju kurung?
Takde yang cantek haha
Last skai pakai yang ala ala kain pelikat sebab corak petak petak kahkahkah
Tudung pula tak jadi
Hmmm
Pinjam tudung roommate
Color blocking sangat kayhhh 
Kasut pulak flat
Ergghhhh nak kasut tumit
And realize aku takde kasut tumit
Dulu sombong sangat taknak beli sebab kaki sakit bagai haha
Ok nanti at least kena ada sepasang untuk function hihukk
Lepas tu boleh pulak ada dua biji jerawat merah kat pipi adehhhh

Malam tu gerak dengan Liza, tumpang Jebat dia
With my roomies

I ate Nasi Beriyani (which I don't favor that much hmm)
Cakes, Agar agar, and air apa tah manis Ya Ampunnnnn huhuuu

Persembahan Ya Ampunnn seronok haha
Tak habis habis gelak
Ni semua salah Baam and Najib haha
(Tetibe salah dorang)
But I enjoyed the show :P

And pardon me for the pictures hohohohoho,,,,
(Some of the pictures because my girls are too pretty :P)

With roomies,,,,and feels crippled without syee huuu

Yang makan semeja :P

With 131iotechies (some of them)

Team Envi ^_^ (some also huu)


The special picture huehue
Credit: Nad :)
Ni gigih Nad lukis cartoon Inani sebab dia takdatang malam tu


And with our beloved and pretty HOD - Dr Suhaila :3


And nanti ada Biotech BBQ muehehehe
Makan lagi
Dan gambar lagi

#MisiMengumpulMemori diteruskan lagi Yosh!



P/S:

And the next day perut meragam T_T
And rupanya bukan aku sorang